Overslaan en naar de inhoud gaan

ARCHIPELAGO - BAEV / AR-TE

Geo-IT ondersteunt al enkele jaren het architectenbureau Archipelago / BAEV / AR-TE bij het beheer van de software Geo-IT LastenboekLink en voorziet in opleidingen op maat.

Zo hebben zij deze software ook ingezet voor volgende projecten:

Herontwerp van een ziekenhuiscampus, een langetermijnsamenwerking

Na een meer dan twee decennialange samenwerking met de teams van het Universitair Ziekenhuis Leuven, heeft archipelago vandaag bijna 200.000 m² aan projecten ontwikkeld op de Gasthuisberg-campus. Het resultaat van deze lange vertrouwensrelatie zijn innovatieve projecten die de nieuwste state-of-the-art technologieën bevatten. Zo versterkt UZ Leuven haar positie meer dan ooit als één van de meest erkende ziekenhuizen in Europa.

In de jaren 70 werd de ziekenhuiscampus Gasthuisberg ontworpen op basis van een “dendritisch” plan om toekomstige uitbreidingen te integreren. Eind jaren 90 was het ziekenhuis al een geïnstitutionaliseerde machine geworden, die te lijden had onder de grote afstanden en de heterogeniteit van de functies op de campus. In 2002 werd daarop een globaal masterplan (opgemaakt door awg architecten) opgesteld om het ziekenhuis om te vormen tot een “Health Science Campus”. Dat plan introduceerde de notie van stedelijkheid op de campus. Denk bijvoorbeeld aan de logica van een stedelijk netwerk, bestaande uit bouwblokken die zijn verbonden door openbare ruimtes.

Vanuit dat perspectief hebben we voor UZ Leuven echte autonome “architecturale objecten” in het leven geroepen, voorzien van hun eigen taal en expressie. Met bijna 200.000 m² aan transformaties en nieuwbouw op de actieve campus blijven de gebouwen er toch individueel toegankelijk. Functioneel worden ze verbonden door loopbruggen, wat overeenstemt met het organisatorische principe van de campus.

Met bijna 1.500 bedden is UZ Leuven het grootste ziekenhuis van België. Het wordt op Europees niveau geprezen om zijn expertise en de kwaliteit van zijn universitair onderzoek, mede dankzij de aanwezigheid van de nieuwste technologische en medische innovaties ten dienste van de patiënt. Vanuit dat perspectief hebben wij op een efficiënte manier de acute diensten zoals de spoedafdeling en intensive care verzameld in een afdeling Critical Services (37.000 m²). Ook de neonatale intensive care (NICU) hebben we opnieuw uitgedacht, volgens het principe van het ‘lintontwerp’ (ribbon design). Zo kunnen ouders gemakkelijk binnen zonder de werkruimte van de verzorgers te verstoren.    

De ervaring van de patiënt en de natuurlijke lichtinval hebben voor ons als leidraad gediend bij het ontwerpen van de Vrouw- en kind afdeling (38.000 m²) en het protoncentrum (4.500 m²), twee hoogtechnologische infrastructuren die in 2018 in gebruik werden genomen. Het logistieke ziekenhuiscentrum (25.000 m² in aanbouw) maakt het mogelijk om alle bevoorradings- en productieruimtes op de campus te centraliseren volgens organisatorische principes die ontleend zijn uit de industrie.

Met als resultaat