CORDEEL / BINST ARCHITECTEN
De nieuwe hoofdzetel van de onderneming Cordeel is veel meer dan een visitekaartje. Het gebouw illustreert ook de knowhow van de onderneming én haar economische ambities. Het spreekt voor zich dat hiervoor een maximale kwaliteit vereist is in elk detail van de constructie.
Ontdek dit buitengewone project...
De onderneming Cordeel koos ervoor om haar nieuwe hoofdkwartier te vestigen op het terrein van de oude scheepswerf ‘De Boelwerf’ in Temse. Cordeel groepeert er haar diensten voor de Belgische markt op een site van 20 hectare. Het nieuwe gebouw werd precies boven een oud droogdok opgetrokken. Het heeft de vorm van een brug en steunt op de beide oevers van het droogdok, dat met een lengte van 560 meter en een breedte van 55 meter het grootste ter wereld is. Er konden tegelijk twee grote schepen gebouwd worden. “Na het faillissement van de scheepswerf werd de activiteit van het droogdok stilgelegd, maar door onze zetel 20 meter boven het waterpeil te bouwen, houden we alle opties open voor een mogelijke herbestemming of hergebruik van het dok in de toekomst”, stelt projectverantwoordelijke Gert Hoefnagels.
De meerwaarde van BIM
De uitvoering van een bouwwerf van een dergelijke omvang vereist dat alle betrokkenen, van het ontwerp tot de uitvoering, blijk geven van een grote dosis knowhow, een onfeilbare communicatie en een strakke coördinatie. Dit alles wordt tegenwoordig vereenvoudigd door de BIM (Building Information Modeling). Op vraag van de bouwheer, voerde de onderneming Vorsselmans een modellering uit van haar diverse interventies op basis van aluminiumsystemen van Schüco. Ook de vliesgevels, de schuifdeuren en de opvullingen ervan werden op die manier in 3D gemodelleerd, zodat architect Binst en de onderneming Aertssen - die instond voor de vervaardiging van het stalen geraamte - alle aansluitingen, bevestigingspunten en andere details vóór de uitvoering konden controleren. Er werden talrijke parameters toegevoegd aan de modellering en iedereen beschikte op elk ogenblik in realtime over de meest up-to-date informatie. Volgens architect Binst kan de afkorting HQ voor ‘Headquarter’ ook verwijzen naar de ‘High Quality’ die vereist is voor dit type project
“De administratieve centra van een onderneming vervullen een representatieve functie en vereisen een architectuur die het imago en de missie van de onderneming ondersteunt en versterkt. We beschouwen de zoektocht naar de vormgeving van een administratief centrum als een eer die ons motiveert om te streven naar toegevoegde waarde, inspirerende individualiteit en architecturale identiteit. “
Luc Binst, Binst architects