Overslaan en naar de inhoud gaan

Democo

Democo werkt met BIM 360 in de cloud, zodat samenwerken met verschillende bouwpartners snel en adequaat verloopt.

Acht teams met oog voor detail & een groep die het overzicht bewaart

Democo maakt deel uit van de Democo Group en verzamelt de expertise van 8 gespecialiseerde bouwgerelateerde bedrijven. De verschillende disciplines omvatten aanneming, ontwikkeling, technieken en afwerking.

Democo is een algemeen aannemer met totaaloplossingen. Dit voor residentiële, commerciële, industriële projecten en kantoren. Hierbij wordt de nadruk gelegd op kwaliteit voor elk type bouwproject, van ruwbouw tot kant-en-klaar, van nieuwbouw tot renovatie.

De specialisten binnen Democo zorgen voor duurzame en economische oplossingen binnen het hele traject. De regionale vestigingen in Brussel, Antwerpen, Gent en Hasselt brengen Democo ook letterlijk dicht bij de klant en de projectteams op de werven. Democo werkt vanaf de start van elk project actief samen met zijn klanten, zo wordt heel wat vertraging vermeden en administratieve rompslomp uit handen van de klant genomen.

Democo - Dubbele Basischool Antwerpen, in opdracht van AG Vespa

Nieuw Zuid Dubbele basisschool te Antwerpen in opdracht van AG Vespa.           

Democo zocht een manier om de verschillende partners beter en sneller te informeren over wijzigingen tijdens de ontwerp- en bouwfase.

De meeste bouwpartners zijn enkel geoptimaliseerd in hun eigen werkproces waardoor ze niet steeds alle informatie op tijd kunnen delen met andere partijen. Ook de communicatie gebeurt onvolledig of door middel van verschillende technologieën die niet op elkaar zijn afgestemd. Daarbij komt nog dat veel informatie opgeslagen wordt op lokale harde schijven of netwerken.

Deze aandachtspunten deden zich ook voor tussen de verschillende bedrijven binnen de Democo Group. De interactie en uitwisseling van informatie tussen de verschillende divisies kon beter.

Bij grote projecten zoals Provinciehuis Antwerpen werd ontdekt dat het verbeteren van de communicatie een oplossing kon bieden voor het wegwerken van de resterende bouwfouten en faalkosten. De uitdaging is de correcte informatie steeds weer op het juiste tijdstip bij de juiste persoon krijgen. Democo zocht een manier om de verschillende partners beter en sneller te informeren over wijzigingen tijdens de ontwerpen bouwfase. Elke wijziging heeft specifieke implicaties op elke partij. Daarom moet deze informatie voor alle bouwpartners beschikbaar zijn en inzichtelijk worden voorgesteld.

Er werd tot nu toe heel veel energie geïnvesteerd in het zoeken van gepaste uitwisselformaten. Deze energie wordt beter gebruikt voor de werkelijke samenwerking tussen de bouwpartners.


"We hebben in vorige grote projecten gemerkt dat een groot aandeel van de bouwfouten te maken heeft met communicatie, om de juiste informatie op de juiste plaats te krijgen. Daarom dat we bij Democo meteen zijn ingestapt met BIM met de nadruk op de I van BIM i.p.v. de M van modelleren."
— Rudy De Smedt, BIM Manager DEMOCO

Door gebruik te maken van de open programmeeromgeving van Revit kon Democo een verregaande automatisering doorvoeren.

Omdat Democo op zoek was naar een oplossing die het hele bouwproces kan ondersteunen en zich niet enkel focust op één bepaalde discipline hebben zij voor Autodesk gekozen. 

Momenteel maakt Democo zeer intensief en breed gebruik van Revit en BIM 360. De samenwerking in de cloud, waaronder geometrieën en informatie real-time delen over het internet, is volledig ingeburgerd in de BIM projecten van Democo. Ook werkt Democo er steeds aan de inzet van Revit verder te optimaliseren.

met Bim360 in de cloud werken

 "Met BIM360 in de cloud werken meerdere mensen gelijktijdig in real-time in eenzelfde informatiebron"

Naast de mogelijkheid om sneller te werken wordt ook de kwaliteit verhoogd door zelf ontwerptoetsingen te schrijven.

Alle BIM projecten van Democo bevinden zich in de cloud met momenteel duizend gebruikers op het online BIM360 platform. 
Dit zijn zowel eigen medewerkers als externe partners. Er wordt vooral tijd gewonnen doordat iedereen gelijktijdig over de recentste informatie beschikt en er geen extra informatie uitwisseling nodig is.
Ook is het mogelijk te werken met 3D informatiemodellen waarin men alle nuttige gegevens terugvindt.


Het serviceteam van Geo-IT staat steeds klaar met uitgebreide helpdesk support voor de ondersteuning bij het gebruik van de software. 

Geo-IT is een Autodesk Reseller en verdeelt de AEC producten van Autodesk. Dit staat voor architecture, engineering en construction. Dankzij deze Autodesk construction-specialisatie kan Geo-IT het volledige BIM 360 gamma aanleveren aan Democo. Het serviceteam van Geo-IT staat steeds klaar met uitgebreide helpdesk support voor de ondersteuning bij het gebruik van de software. 

Met de Autodesk oplossingen kan Democo effectief samenwerken met verschillende bouwpartners door het gehele virtuele bouwmodel te centraliseren in de cloud. Met als resultaat dat informatie-uitwisseling tussen deze bouwpartners uiteindelijk niet meer nodig is. Hierdoor spaart Democo kosten, tijd en energie.


Zonder BIM was dit complexe renovatieproject nauwelijks te visualiseren.

De grootste, meest fotogenieke realisatie door Democo met behulp van BIM is de Leopoldskazerne in Gent. Dit is een renovatie met een tijdslijn van simultane afbraak en heropbouw van verschillende bouwdelen met verscheidene projectteams. Zonder BIM was dit complexe renovatieproject nauwelijks te visualiseren.

Ook de samenwerking tussen Democo en POLO Architects voor het project Maarten in Mechelen verliep bijzonder vlot. Daar werkten alle partners samen op één Revit model in de cloud om architectuur en stabiliteit geïntegreerd samen te modelleren.

Momenteel werkt Democo aan verscheidene bouwprojecten die bestaan uit meerdere disciplines die op elkaar afgestemd moeten worden. Daarbij wordt het integrale bouwproces uitgewerkt op het Autodesk platform waardoor tijdrovende externe uitwisseling van informatie overbodig is.


Ook bij klanten is de tevredenheid toegenomen

De BIM-technologie heeft ook effect op de jonge generatie werknemers. Zij hebben interesse in geavanceerde software en stellen vragen over welke BIM-technologie, tools en hardware zij gaan gebruiken.
Ook bij klanten van Democo is de tevredenheid toegenomen omdat zij meer visuele deliverables krijgen zoals virtual reality, schaduwberekeningen, enz.


Gelinkte producten: 

Autodesk® BIM 360™
Autodesk® BIM 360™ Docs®
Autodesk® BIM 360™ Design®
Autodesk® Navisworks®
Autodesk® Revit®
Architecture, Engineering & Construction Collection


Artikel in PDF