Skip to main content

De Watergroep - BIM voor duurzaam waterbeheer

De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Met meer dan 3,3 miljoen klanten en honderden bedrijven. De historische missie blijft onveranderd: het leveren van drinkwater van hoge kwaliteit tegen een acceptabele prijs.


(Waterproductiecentrum De Gavers)

Het team van De Watergroep beheert alle onderdelen van de watercyclus op een economische en ecologische manier. Dit doen ze door regenwater, grondwater, oppervlaktewater en het uiteindelijke drinkwater duurzaam te beheren. Sinds 1913 is het bedrijf actief en heeft het veel technologische veranderingen doorgevoerd om kwaliteit te kunnen blijven leveren aan de beste prijs.


Efficiëntie door een gemeenschappelijke data-omgeving

Voor elk bouwproject is het belangrijk om één bron van waarheid te hebben. Jochen Michiels, BIM-coördinator bij De Watergroep, legt uit:

"We werken met veel derde partijen, en het delen van juiste informatie was lastig. Het is cruciaal dat iedereen met dezelfde versie van plannen en documenten werkt. In het verleden hadden we documenten op onze server en anderen hadden hun eigen servers, wat leidde tot talloze e-mailthreads en onduidelijkheid over de nieuwste versie. Dit werd frustrerend voor iedereen."

Het team gebruikte reeds Autodesk Docs als onderdeel van hun AEC-collectiesabonnement in de ontwerpfase van hun projecten en besloot deze mogelijkheden uit te breiden naar hun bouw- en siteoperaties. Het is een bewijs van de kracht van Autodesk Docs dat het bedrijf in 2021 vier projecten in Autodesk Docs had, en halverwege 2024 hebben ze nu 20 projecten in aanbouw en 6 in de ontwerpfase in ACC. De doelen van het bedrijf zijn gericht op het verbinden van teams en projectmedewerkers in één centrale ruimte.


Voordelen van samenwerking met Geo-IT

De overstap naar Autodesk Construction Cloud werd gemakkelijker door de samenwerking met Geo-IT. "We werken al meer dan 20 jaar samen met Geo-IT," zegt Jochen. "Met hun deskundige advies en snelle respons, bleven we vaak een stap voor. Geo-IT presenteerde oplossingen voor problemen waar we nog niet eens aan gedacht hadden."

Als gecertificeerde Autodesk Construction Cloud Elite Partner bood Geo-IT een abonnementsmodel op accountbasis aan. Hierdoor kon De Watergroep zoveel derde partijen als nodig toegang geven, wat belangrijk is omdat ze een openbare dienst zijn en elke licentie zelf moeten verstrekken.


Digitale transformatie voor verhoogde duurzaamheid

Als waterleverancier hebben digitale processen en BIM-coördinatie bewezen key te zijn om de duurzaamheidsdoelen te bereiken. Volgens de VN is de watergebruikefficiëntie met 9% gestegen, maar blijven waterstress en waterschaarste een zorg in veel delen van de wereld. In 2020 leefden 2,4 miljard mensen in landen met waterschaarste. Het doel van de VN stelt dat tegen 2030 de watergebruikefficiëntie in alle sectoren aanzienlijk moet zijn toegenomen om duurzame onttrekking en levering van zoet water te waarborgen, waterschaarste aan te pakken en het aantal mensen dat lijdt onder waterschaarste aanzienlijk te verminderen.

Door altijd met de juiste versie van plannen en documenten te werken, voorkomt De Watergroep verspilling en herwerk, wat helpt bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelen. Eén van die doelen is om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en klantgedragstrends beter te voorspellen voor toekomstig waterverbruik. Betrouwbare data helpt om op schema te blijven. De voorspelbaarheid via een gemeenschappelijke data-omgeving is cruciaal om de bedrijfsresultaten te verbeteren, verspilling te verminderen en fouten te voorkomen.


Case Study: Waterproductiecentrum De Gavers

Voor De Watergroep staat BIM niet alleen voor Bouw Informatie Modelling. Het staat ook voor Bouw Informatie Management. Bouwprojecten zoals Waterproductiecentrum De Gavers (zie foto bovenenaan) hebben een lange doorlooptijd, die vaak meerdere jaren duurt. Het waterproductiecentrum werd gebouwd in 1995 en had een complete renovatie nodig. Naast het verwijderen van verouderde onderdelen, waren ecologische ingrepen nodig om de waterproductiecapaciteit aanzienlijk uit te breiden tot 50.000 kubieke meter per dag. De werkzaamheden om de capaciteit van het Waterproductiecentrum uit te breiden begonnen in januari 2022 en zullen doorgaan tot het voorjaar van 2025.

Om de informatiestroom van het project te beheren, vertrouwt De Watergroep op de CDE die door ACC wordt geleverd om alle projectmedewerkers op dezelfde lijn te houden in elke fase van het project. Het vastleggen van alle projectinformatie en waardevolle projectdata op één centrale plek betekent dat er niet langer hoeft te worden vertrouwd op e-mails en telefoontjes waarbij informatie gemakkelijk verloren kan gaan – samen met het elimineren van fouten of potentieel herwerk. Ten slotte zorgt het gebruik van machtigingsinstellingen ervoor dat vertrouwelijke en gevoelige klantgegevens niet in gevaar komen, omdat het team de nodige machtigingen aan elk projectteamlid kan toewijzen, afhankelijk van hun rol in het project.